عامل بیماری آنفلوانزا نوعی ویروس است که انواع A و B و C آن در انسان ایجاد بیماری می نماید .

                        

عامل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان  ویروس عامل بیماری آنفلوانزا نوع A  علاوه بر انسان در پرندگان ، خوك و اسب نيز بيماريزا مي باشد.تیپ H5 و H7  كه از نوع  A هستند باعث بيماري بسيار شديد در پرندگان مي شوند كه به آن آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان مي گويند .  پرندگان وحشي و آبزي مي توانند به شكل بدون علامت ، ويروس هاي آنفلوانزاي پرندگان را با خود جابجا و به ساير پرندگان انتقال دهند .

 

مسیر حرکت پرندگان مهاجر در ایران :

 خوك استعداد آلوده شدن به ويروس هاي آنفلوانزاي پستانداران و هم پرندگان را داشته به همين لحاظ اين خطر را به دنبال دارد كه از تركيب اين دو ، ويروسي با قدرت بيماريزايي بسيار بالا بوجود آید و اين مقدمه اي براي شروع همه گيري جهاني آنفلوانزاي انساني گردد.

 

تجارب بدست آمده در سال هاي اخير در رابطه با آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان نشان دهنده آن است كه جهان به رويداد پاندمي ( همه گيري جهاني ) روز به روز نزديك تر مي شود .

 

از طرفي مطالعات دانشمندان در سال 2005 نشان مي دهد در گام اول براي شروع پاندمي به احتمال زياد يك همه گيري ناگهاني موضعي ( out break  ) رخ خواهد داد كه چنانچه در كوتاهترين زمان و با كفايت لازم به آن پاسخ داده شود ممكن است وقوع پاندمي به تاخير افتد .

 

همچنانكه در (out break  ) هاي سالهاي  1997 و 2004 اقدامات به موقع ( از جمله استفاده وسيع و صحيح از داروهاي ضد ويروسي و همچنين اقدامات غير دارويي نظير قرنطينه سازي و جداسازي اجتماعي ) منجر به تاخير پاندمي ارزيابي شده است .

 

 

انتشار جغرافیایی آنفلوانزای حاد پرندگان در جهان در سال 2005 میلادی

 

مناطق آلوده به ویروس انسانی H5N1  در سال 2006

 

علامت های بیماری آنفلوانزای پرندگان :

 

1- شروع ناگهاني بيماري و تلفات در گله با روند افزايشي روزانه ( بيش از 3 درصد در روز در گله )

4 - تورم ، سياه شدن و خونريزي تاج ، ريش و ساق پا

 

        

( آنفلوانزا باعث خونريزي زير جلدي خصوصا" در تاج ، ريش و ساق پاهاي مرغ شده كه اين اتفاق باعث سيانوزه شدن تاج ، كف و ساق پا مي شود )

 

5 - نفس نفس زدن و آبريزش از منقار و چشم

 

  

 

6 - كاهش شديد مصرف دان ( دانه و خوراك )

7 - افت ناگهاني و شديد توليد روزانه

4- تمامي پرندگان وحشي و اهلي نظير مرغ ، مرغابي ، اردك ، غاز ، قرقاول ، بوقلمون ، قو و ... همچنين پرندگان زينتي از جمله طوطي ، شاهين ، كبوتر و حتي گنجشك مي توانند به آنفلوانزاي مرغي مبتلا شوند .

به طور کلی حسب اهمیت غاز و اردک مخازن اصلی انتقال بیماری آنفلوانزای مرغی می باشند

 

     نحوه انتشار ویروس آنفلوانزای مرغی


 

  

راههای انتقال آنفلوانزای مرغی از پرندگان به انسان : تماس با مرغ و پرندگان آلوده يا محيط پرورش مرغ و پرندگان آلوده ، پركني و ذبح پرندگان اهلي و وحشي آلوده ، خوردن گوشت پرنده آلوده در صورتيكه خوب پخته نشود ، خوردن تخم مرغ آلوده در صورتيكه تخم مرغ خوب پخته و يا آب پز نشده باشد ، تماس با پرندگان وحشي به ويژه پرندگان آبزي مهاجر ، تماس با مدفوع و ترشحات چشم و بيني طيور و پرندگان اهلي و وحشي آلوده

       

     

چند نکته در مورد بیماری آنفلوانزای مرغی :

 

1 -  ویروس آنفلوانزا در آب بین 4 تا 20 روز زنده می ماند

2 - ویروس آنفلوانزا در کود آلوده به ویروس حداقل 3 ماه زنده می ماند

3 -  ویروس آنفلوانزا دمای 56 درجه سانتی گراد را به مدت 3 ساعت و دمای 60 درجه سانتی گراد را 30 دقیقه تحمل می کند

4 -  یک گرم از مدفوع آلوده به ویروس آنفلوانزا می تواند یک میلیون پرنده را آلوده کند

5 -  ویروس آنفلوانزا در مواد دفعی (مدفوع) در 40 درجه سانتی گراد تا 35 روز و د ر 20 درجه سانتی گراد تا 7 روز باقی می ماند.

 

توصیه های بهداشتی در زمان احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :   

1 - از حضور در مرغداریها و مراکز نگهداری و پرورش پرندگان خودداری گردد .

2 - از دست زدن به پرندگان اهلی و وحشی و جابجا کردن آنها اجتناب شود .

3 - از تماس با مدفوع ، پر ، گوشت خام و سایر مواد زائد پرندگان خودداری گردد .

4 - در صورت تماس با پرندگان اهلی و وحشی حتما" دستهایتان را با آب و صابون شستشو دهید .

5 -  از شکار و صید پرندگان مهاجر خودداری گردد .

6 -  از عرضه ، خرید،نگهداری و ذبح و آماده سازی و مصرف فرآورده های پرندگان وحشی و مهاجر جهت مصرف غذایی خودداری گردد .

 

توصیه های بهداشتی در خصوص مصرف گوشت خصوصا" در زمان  احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :

1 -  بدون شستن دستها هرگز به غذا چه پخته شده و چه خام دست زده نشود.

2 - از قرار دادن گوشت مرغ پخته شده در داخل ظرفي كه قبل از طبخ در آن قرار داشته خودداري شود .

3 - گوشت مرغ خام از گوشت هاي پخته شده يا آماده براي پختن جدا نگهداشته شود

4 - هرگز از يك تخته گوشت يا چاقو براي آماده سازي گوشت خام ، پخته شده يا آماده براي پختن استفاده نشود .

5 -  پس از كار با گوشت مرغ خام و يا گوشت خام از انجماد باز شده ، بايستي دستها ، كليه سطوح و ظروف كاملا? با آب و مواد پاك كننده

      شستشو داده شوند .

توصیه های بهداشتی در خصوص مصرف تخم مرغ خصوصا" در زمان  احتمال وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی :

1 - تخم مرغ مي تواند روي پوسته يا داخل خود پاتوژنهايي نظير ويروس مولد آنفلوانزاي مرغي را حمل نمايد .

2 - پوسته تخم مرغ را بايد با آب و كف شسته و پس از آن بايد دستها نيز با آب و صابون شستشو شوند

3 - پخت تخم مرغ بايد بصورتي باشد كه زرده آن روان يا شل نباشد . ( از خوردن تخم مرغ اصطلاحا? عسلي جدا? اجتناب شود )

 

نکته آخر

هر چند واکسیناسیون تنها راه پیشگیری از بیماری نبوده و ایمنی صد در صد ایجاد نمی کند  ولی توصیه می شود در زمان بروز همه گیری  کودکان , افراد مسن بالای 60 سال و کلیه افراد درگیر و در معرض خطر در برابر آنفلوانزای انسانی واکسینه شوند.

 

 

 

نام و نام خانوادگی :
ایمیل شما :
موضوع :
نظر شما در مورد این مطلب :
فرم تماس از پارس تولز                    

 

 

   تنها با ذكر ماخذ بلامانع مي باشد www.foodsafety.ir  استفاده از مطالب سايت

 

 

 

صفحه اصلي

تقلبات رايج در مواد غذايي

اصول نگهداري مواد غذايي

اصول تغذيه

بیماری های مرتبط با آب و غذا

قوانين و مقررات مرتبط

 


www.irLearn.com

 

 

 

 

سایت های مرتبط

پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان

معاونت غذا و دارو

با کلیک بر روی لینک زیر شما هم می توانید یکی از اعضای سایت مرجع متخصصین ایران باشید

بخش تبليغات سايت 

 

گزارش وضع هوا